Selveie - Alt du trenger å vite! - Eiendomsrett.no®
Oversikt over selveie

Selveie – Alt du trenger å vite!

Hva er selveie?

Selveie er en eierform. Som eier av en selveierbolig har du full faktisk og rettslig rådighet over boligen og eiendommen din. Selveierboliger kan deles inn i flere underkategorier, herunder eneboliger og eierseksjonsleiligheter, som er de vanligste.

En selveierbolig kan være både leilighet, rekkehus, tomannsbolig eller enebolig. Felles for alle selveierboliger er at man har full eierrett og rådighet over boligen. Dette innebærer at man kan selge, kjøpe, pantsette eller leie ut boligen slik man måtte ønske.

Endringer i avhendingsloven

Fellesgjeld

I motsetning til andelsleiligheter og borettslagsleiligheter, er det ikke fellesgjeld på selveierboliger. Dersom man ønsker å pusse opp eller utbedre selveierboligen, må dette skje ut av egen lomme. En selveierbolig kan likevel ha felleskostnader, for eksempel kommunale avgifter eller strøm på fellesområder.

Dokumentavgift

Ved kjøp av selveierbolig må man betale dokumentavgift til staten. Dokumentavgiften er på 2,5 prosent av kjøpesummen. Dette tilsvarer kr 25 000 per million du betaler for boligen. Les mer om hva dokumentavgift er her.

De vanligste selveierboligene

Enebolig

En enebolig er en bolig som er beregnet på én husstand. Den klassiske eneboligen er et frittstående hus eller en villa. En enebolig blir registrert som en egen enhet i grunnboken, og har eget gårds- og bruksnummer.

Som eier av en enebolig, eier du vanligvis både huset og tomten som huset står på. Noen eneboliger står imidlertid på festet tomt. Dette innebærer at man eier eneboligen, men leier tomten av en bortfester mot en årlig avgift.

Leilighet

En selveierleilighet er en eierandel i en seksjonert bolig. Som eier av en selveierleilighet har du enerett til å bruke en del av eiendommen. Hele eiendommen eies i sameie med andre seksjonseiere. Et slikt sameie kalles gjerne for eierseksjonssameie. Alle leilighetene i et eierseksjonssameie har felles gårds- og bruksnummer. Hver leilighet har et eget seksjonsnummer.

Når du eier en selveierleilighet, har du full faktisk og juridisk rådighet over den. Du kan pusse den opp eller leie den ut slik du måtte ønske.  Du blir også medeier i eierseksjonssameiet. Fellesarealer som trappeoppganger, uteareal og felles vaskerom, eier du i fellesskap sammen med de andre seksjonseierne.

Les mer om eierseksjon og eierseksjonssameie her.

Rull til toppen