Advokathjelp ved mangler på hytte - Eiendomsrett.no®
En man oppdager mangler ved hytten som han nettopp har kjøpt og vil senere få advokathjelp

Advokathjelp ved mangler på hytte

Det viser seg at flere spør om advokathjelp ved mangler på hytte. Problemet oppstår etter et kjøp hvor hytta viser seg å være langt fra den man trodde man kjøpte. En advokat med erfaring vil se om det er en sak man kan gå videre med overfor selger, og fremme den videre i de rette instanser.

Betydningen av en mangel ved hytte

Hva som kan karakteriseres som mangel varierer litt ut fra hva du hadde grunn til å forvente. For mange er hytta et kontinuerlig utbedringsobjekt. Du må nok akseptere at der er litt slitasje hvis du kjøper ei brukt hytte.

Endringer i avhendingsloven

Det er derfor viktig å inspisere grundig før kjøp.

Mangler du eventuelt kan reklamere over i ettertid er gjerne det som ikke er så lett å oppdage, og som selger heller ikke har informert om. Det kan være omfattende vann- og råteskader, og det kan være små gnagere som har slått seg til inne i vegger og hulrom.

Er du i tvil om det foreligger en mangel som er alvorlig nok til å reklamere for, kan du drøfte spørsmålet med en advokat.

Når og hvordan du reklamerer på kjøp av hytte

Generelt skal du melde fra så fort som mulig. Går det for lang tid kan du tape eventuelle krav du måtte ha. Selger skal ikke gå å være nervøs i årevis for at det skulle komme klage.

For kjøp av hytte eller andre eiendommer skal en slik underretning skje innen rimelig tid etter at du oppdaget mangelen. I praksis vil det si innen to måneder.

Det er også en absolutt frist på fem år. Etter at den har gått ut har du ingenting du skal ha sagt. Det er derfor viktig at den blir overholdt.

Hvordan du gjør det er helt opp til deg, men av hensyn til bevisene bør det iallfall være skriftlig og datert. Da kan man i ettertid kunne se at du har overholdt reklamasjonsfristene.

Prisavslag eller heving?

Hvis du innser du har kjøpt ei skikkelig dårlig hytte hvor veggene er i ferd med å ramle sammen, kan du nok ønske handelen ugjort. Du må da fremme et krav om heving av kjøpet.

Imidlertid kan man gjøre noe med de fleste mangler. En utbedring kan fikse problemet, men det koster selvfølgelig penger. Løsningen er da at selger gir et prisavslag ved å tilbakeføre en del av kjøpesummen.

Dersom du ikke har overført kjøpesummen, som kan være tilfelle når du inngår en avtale om kjøp av ei hytte som er under bygging, kan du tilbakeholde en del av pengene inntil selger får avhjulpet mangelen.

Innboforsikringen kan dekke advokathjelp

Noen vegrer seg for å gå inn i en lengre prosess med krav mot selger. Selv om det er klart at det foreligger en mangel, kan man bekymre seg om kostnadene og tidsbruket på dette er verdt det.

Har du imidlertid en vanlig innboforsikring, vil dette kunne løse problemet for deg. Her vil du normalt kunne få dekket inntil 100 000 kroner til rettshjelp i saker som dette.

Ta en uformell prat med en av advokatene i Advokatfirmaet Teigstad om din eiendomssak, så kan vi samtidig undersøke hva du kan få dekket av forsikringer du har.

Kilder:

Trygve Bergsåker. Kjøp av fast eiendom: med kommentarer til avhendingsloven. Norges eiendomsmeglerforbund 2013 5. utg.

Simonsen, Lasse. Prisavslag og erstatning for mangler ved fast eiendom. Gyldendal, 2019.

Harald Benestad AnderssenAvhendingsloven med kommentarer, Oslo 2008

Innstilling 270 L (2018–2019) fra kommunal- og forvaltningskomiteen om Endringer i avhendingslova (tryggere bolighandel)

Vanlige spørsmål

Er det noen forskjell på å kjøpe hytte og å kjøpe en vanlig bolig?

Nei, det er det samme lovverket som gjelder i begge tilfeller; avhendingslova for ferdige hytter og bustadoppføringslova for hytter som er under oppføring.

Kan jeg heve et hyttekjøp?

I særlig alvorlige tilfeller; ja. Vanligvis vil imidlertid saken løses med et prisavslag eller en erstatning til kjøper.

Hva kan være eksempel på mangel ved hyttekjøp?

Typiske eksempler er vann- og fuktskader, feilkonstruksjon, skadedyr og arealsvikt.

Hvordan får jeg advokathjelp ved mangler på hytte?

Ta kontakt med Advokatfirmaet Teigstad. Vi har lang erfaring i slike saker, og kan også undersøke om du kan få dekket omkostningene fra innboforsikringen eller andre ordninger.

Rull til toppen