Flere venter med boligsalg - ønsker å utnytte studentene - Eiendomsrett.no®
Boligmarked student

Flere venter med boligsalg – ønsker å utnytte studentene

Sommeren er en tid der det blir travelt på boligmarkedet i i de store byene da årets nye studenter trenger et sted å bo.

Dette er en mulighet mange boligeiere benytter seg av

E24 skrev i sommer at boligeiere venter med å selge små leiligheter for å benytte seg av den økte tilstrømmingen av studenter.

En av de er Sturla Valldal Rui.

Bilde av boken "reklamasjonsguiden", om feil og mangler etter boligkjøp, av advokat Eirik Teigstad og advokat Claus Listerud

– Tipset jeg fikk fra eiendomsmegler var at det var lurt å vente med å selge. Siden jeg ikke er nødt til å selge med en gang, følte jeg det var riktig å prøve å treffe markedet riktig heller enn å hoppe på et raskt salg, sier Rui til E24.

Leiligheten  på 27 kvadratmeter ble ble først lagt ut for salg med prisantydning på 2,6 millioner kroner.

Han forteller til E24 at de fleste interesserte er studenter på jakt etter sin første bolig. Leiligheten hans er ligger sentralt og prisen ligger på det som er gunstig for plasseringen i Oslo

Rui har bodd i leiligheten i fem år, og skal kjøpe enebolig i Fredrikstad sammen med kjæresten for pengene har får fra leilighetssalget.

For fem år siden ble leiligheten hans for 1,65 millioner kroner. Selv med oppussingsutgifter og salgskostnader vil han sitte igjen med en nesten en million i gevinst dersom leiligheten går for prisantydning.

Sebastian Tharaldsen fra Oslo er en av som de som er på kjøpesiden og  synes prisene er stive.  Tharaldsen vil helst ha eget soverom men til nød kan han ta til takke med ettroms.

– Alt på boligmarkedet i Oslo føler jeg er for dyrt for tiden, men det gjelder å komme seg inn på markedet, sier Tharaldsen til E24.

Christian Bjerknes, sjefsøkonom i NBB, bekrefter til E24 at denne sommeren har hatt et rekordtempo i boligmarkedet.

– Juli er generelt en måned med lav aktivitet, men med hjemmesommer for mange, hvor man har bedre tid til visninger og boligsalg, øker aktiviteten i boligmarkedet.

Den historisk lave renten og den midlertidige utvidelsen av boliglånsforskriften kan bidra til kjøpelysten blant unge i sommer, tror Bjerknes.

– Studenter og unge kjøpere er en ekstra kjøpekraftig gruppe nå med unntaket i boliglånsforskriftet. Nå er boliglånsforskriften i praksis tatt bort, så det er i mye større grad fritt frem for å få boliglån. Det kan påvirke aktiviteten, for det er som regel unge og studenter som trenger unntaket mest, sier Bjerknes.

Les også: Hvor mye støy må man egentlig tåle fra naboen?

Ikke overraskende er de studentbyene som opplever stor etterspørsel i juli sammenlignet med byer uten høyskoletilbud.

Bjerknes  oppfordrer videre unge boligkjøpere til å tenke i mange år fremover i tid når de snuser på boligmarkedet. Han peker på at omkostningene ved kjøp og salg av bolig er dure, og man skal ha en relativ høy prisvekst for å gå i pluss.

– Jeg ville ikke kjøpt leilighet uten å tenke meg å bo der i minst fem år, sier han.

 

Rull til toppen