Samboere fikk levert mangelfull bolig av norsk firma - må saksøke Latvisk morselskap - Eiendomsrett.no®

Samboere fikk levert mangelfull bolig av norsk firma – må saksøke Latvisk morselskap

Nord24 skrev i oktober om samboerparet Anette Hansen og Runar Gabriel Kiil som brukte et tromsøfirma til byggingen av bolig.

Bygningen var mangelfull, men paret er nødt til å saksøke det latviske firmaet SIA Masterwork Construction  for utbedringskostnader.

Endringer i avhendingsloven

 Dette kommer frem i en offentlig forkynning som er publisert i både Norge og Latvia.

Det utenlandske firmaet er nemlig det tidligere morselskapet til tromsøfirmaet Masterwork Construction. Firmaet har brukt egenproduserte latviske elementer til å bygge opp boliger i Tromsø.

– Dette viser risikoen ved å inngå kontrakt med utenlandske selskap, sier boligeiernes advokat Bjørn Jakobsen i advokatfirmaet Rekve Pleym & Co til Nord24.

Det var i fjor høst selskapet ble stevnet av Hansen og Kiil. Paret krevet at mangler blir utbedret, prisavslag og erstatning.

Utbedringskostnadene er ifølge stevningen på 205.000 kroner.

Sia Masterwork Construction er et norskregistrert utenlandsk foretak (NUF) som ble registrert i 2010 av et eksternt selskap som bistår ved opprettelse av NUF. Fra 2012 er tromsøselskapet Masterwork Construction oppgitt som norsk representant Ifølge årsregnskapet var SIA Masterwork Construction 100 prosent eier av tromsøfirmaet Masterwork Construction i 2014. Selskapet ble slettet fra Brønnøysundregistrene i november 2015. I januar 2016 ble selskapet likvidert (avviklet uten konkurs), ifølge en registermelding. Eierskapet ble overført til det norske holdingselskapet Masterwork Construction Holding. Dette er 100 prosent eid av Svein-Ole Wilsgård, skriver Nord24.

Dette selskapet har verken boligeierne eller advokat Jakobsen mulighet til å saksøke direkte.

– For å stille rette vedkommende til ansvar, er vi avhengig av at latviske myndigheter identifiserer styrelederen for selskapet i Latvia, og forkynner stevningen. Det har vi så langt ikke lyktes ved. Med denne forkynningen åpner vi for en rettslig prosess i Norge, forteller Jakobsen til Nord24.

Masterwork Construction i Tromsø. 

– Loven sier at det juridiske ansvaret følger selskapet, altså at dagens eier av selskapet kan stilles til ansvar, sier han til Nord24.

Svein-Ole Wilsgård nekter for at at selskapene hans er ansvarlige for kravet fra boligkjøperne.

-Masterwork Construction AS har aldri hatt noe kontrakts forhold til Hansen og Kiil, og vil heller ikke ha noe med søksmålet å gjøre, skriver han i en epost til Nord24.

Wilsgård mener saken må løses i Latvia siden selskapet som Hansen og Kiil har rettet søksmål mot er registrert i dette landet. Han skriver videre at selv om selskapet ikke har aktivitet i Norge lenger så er det faktisk ikke avviklet, og må bli behandlet på vanlig måte mellom partene.

Han hevder videre at Masterwork Construction Holding ikke skal ha ansvaret for arbeidet som ble utført mens det latviske selskapet var eiere.

Nord24 skriver at Masterwork Construction har hatt mange økonomiske utfordringer i 2020. I juni sto selskapet med 11 millioner kroner i ubetalte regninger, og tidligere ansatte har fortalt avisen om to måneders utestående lønn og leverandører som nektet å utlevere varer.

Masterwork Construction gjennomførte i sommer en frivillig akkord med sine kreditorer. Selskapet har i dag flere store private boligprosjekt under oppføring.

Les mer om mangler etter håndverkertjenester her.

Rull til toppen