Stor økning i råteskader - eksperter skylder på Coronaviruset - Eiendomsrett.no®
råteskade

Stor økning i råteskader – eksperter skylder på Coronaviruset

Det har vært en stor økning i meldte råteskader på boliger i første halvår, skriver DinSide. 

Svein Stormoen i Norsk Hussopp Forsikring hevder at coronapandemien er en av grunnene til økningen.

– Sammenhengen er ikke umiddelbart åpenbar. Men når vi ser i vår statistikk at antallet oppdagede råteskader har økt med rundt 30 prosent i første halvår, så mener vi en av forklaringene på dette er at folk tilbringer mer tid i hjemmet, sier han til DinSide. 

 Bjarne Rysstad, kommunikasjonssjef i Gjensidige forsikring, bekrefter til Din Side at det har vært en økning i råteskader. Han hevder at grunnen kan være den store byggeaktiviteten under coronapandemien. For under oppussing blir gjerne bortgjemte  råteskader oppdaget.  

Bilde av boken "reklamasjonsguiden", om feil og mangler etter boligkjøp, av advokat Eirik Teigstad og advokat Claus Listerud

– Sopp eller råte kan få leve skjult en stund før man oppdager det når man river vegger og liknende, sier Rysstad til DinSide. 

Norsk Hussopp foreningen påpeker  at selv og at om meldte råteskader har økt, så er  selve omfanget av skadene er mindre alvorlig enn vanlig. dette skyldes at skadene blir oppdaget på tidligere tidspunkt enn normalt. Råteskader bruker nemlig lang tid på å utvikle seg. 

 Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg, bekrefter også  til DinSide at også de har sett en økning i skadetyper forbundet med råteskader det siste halvåret – og peker spesielt på vannskadene: 

– Når det gjelder vanninntrengning er økningen faktisk over 30 prosent. Det er spesielt «gamle» vannskader som oppdages, trolig fordi mange i vår og sommer har valgt å bruke tiden på å pusse opp og vedlikeholde husene sine. Da oppdager de eldre skader og en del av disse skadene vil innebære råte ettersom de har vært skjult en stund, sier forteller Torbjørn Brandeggen til Dinside.

Les også: Alt om fukt og råteskader

 Sigmund Clementz, informasjonssjef i forsikringsselskapet If, er enig i at coronaepidimien har gjort beboere mer oppmerksomme og at det kan ha ført til å begrensing av skadene.  – Folk har også vært mye mer hjemme, og da er det nok lettere å oppdage ting som kan være tegn på råteskader, som for eksempel lukt, forteller han til Din Side 

 Råteskader vokser sakte med sikkert frem over lang tid. Det anbefales at du sjekker boligen i hvert fall to ganger i året.  

Se etter ekstra mye rim om vinteren og vær ekstra obs på vannlekkasjer fra taket når det regner.  Det viktigste her er loft og kjeller.  

Det er dessverre ikke alle boligforsikringer som dekker råteskader. 

– Normalt sett er ikke råteskader dekket i en standard husforsikring. Dette er fordi forsikringen i utgangspunktet dekker det som oppstår brått og uforutsett, og råteskader utvikler seg over tid, sier han.  

Han legger til at det finnes oppgraderte forsikringer som  dekker dette, og at det er viktig å sette seg godt inn i vilkårene til forsikringsselskapene før man binder en avtale.

 

Rull til toppen