Har du papp i bod og garasje? Da har du laget en åpen invitasjon for disse småkrypene - Eiendomsrett.no®
Skjeggkre papp

Har du papp i bod og garasje? Da har du laget en åpen invitasjon for disse småkrypene

Skjeggkre er ubudne gjester det er vanskelig å bli kvitt. Pappesker er en trojansk hest for kryp som trives best innendørs.

Store mengder papp som er lagret i bod, loft, kjeller og garasje kan være en en magnet for skjeggkre, skriver Din Side.

Usynlige egg kan føre til invasjon

Det at nordmenn handler mer på nett har ført til en økning i fraktemballasje i de norske hjem. Noen pappesker går rett i søpla, mens andre får et nytt liv som oppbevaring for gamle gjenstander.

Dessverre kan denne måten å håndtere papp på få noen ekle konsekvenser.

Bilde av boken "reklamasjonsguiden", om feil og mangler etter boligkjøp, av advokat Eirik Teigstad og advokat Claus Listerud

Skjeggkre trives nemlig veldig godt i pappesker. Selv om du ikke ser noen med det blotte øye, så betyr det ikke at det er trygt. Krypene kan ha lagt egg i pappen, og de er så små at de ikke synes. Det er derfor viktig å få kastet og kvittet seg med eskene kjapt og ikke la de stå innendørs.

-Klekketiden på egg i variable miljøer er cirka tre måneder, og om man da setter pappesken på loftet – så klekker eggene, forteller Kennet Ervik, spesialkonsulent hos Nokas Skadedyrkontroll As til Din Side.

Skjeggkre har nylig vært oppe for Høyesterett.

Skjeggkre er ikke helt umulig å bli kvitt, men det kan være svært vanskelig siden de både beveger og formerer seg fort. Derfor er det viktigste våpenet mot skjeggkre forebygging, og derfor være nøye på hva du bringer inn i ditt hjem.

Ervik forteller at skjeggkre faktisk ikke finnes i norsk natur, og overlever kun ved å bli spredd via transport mellom bygninger.

Pass på hva du tar med inn i huset

Ervik forteller videre at møbler, vesker og bager kan være infisert av småkrypene, men siden skreggkre ofte er passive på dagtid så er det lav risiko for blindpassasjerer ved flytting av objekter på dagen.

Han råder videre til pakke ut innpakkede ting utendørs og se over dem. Om emballasje allerede har blitt brakt innendørs så er det veldig viktig å ikke la det stå over natten, da det er tidspunktet dyrene er aktive.

Krypene kan også komme fra leiligheten ved siden av om du bor i et boligkompleks med uforsiktige naboer.

Det er også viktig å lage et klima innendørs som er avskrekkende for ubudne små gjester.  Et av tiltakene er å sørge for at rommet er tørt og har lav temperatur. I tillegg minimere sprekker ved lister og dørterskler for å minke antall gjemmesteder.

Isteden for pappesker så invester i glatte plastkasser og trådhyller. Du kan også sikre rommet ved å  lage et sperrebelte med limruller langs listene ved overgangen fra gulv til vegg. Dette vil fange småkrekene før de kan forflytte seg videre.

Ervik trekker også frem en «SkjeggkreStopp» som en verktøy i krigen mot skadedyrene.

-Dette forblir elastisk og krymper ikke, forteller han.

-Begrensning av skjeggkres bevegelsesfrihet gjennom fuging og tetting av sprekker, rør- og kabelgjennomføringer, samt finmasket netting på luftekanaler, kan gi dem færre muligheter til å oppsøke gunstige forhold og redusere antallet skjulesteder, avslutter Ervik.

Les også artikkelen om heving av boligkjøp etter skadedyr.

 

Rull til toppen