Hyttesalget til himmels - Eiendomsrett.no®
Hyttesalget til himmels

Hyttesalget til himmels

Verken Corona eller hytteforbud bremset nordmenn på hyttejakt

 Selv med hytteforbud og mange nye arbeidsledige gikk hyttesalget rett til vært i 2020. Ifølge finansavisen har det aldri blitt solgt flere hytter i Norge, og de har heller aldri vært dyrere. Tallene til Finansavisen viser at det på slutten av 2020 var tinglyst 14 365 fritidsboliger og hytter. Det er 25,4 prosent flere enn samme tidspunktet i fjor. Og summen var på hele 33,6 milliarder til sammen.

Nordmenn satset på ferie innenlands

Det viser at et hytteforbud ikke gjorde det mindre fristende å gå til anskaffelse av et lite krypinn ved sjøen eller fjellet. Det var det ingen påmeldte visninger på hytter i fjor påske, men da hytteforbudet ble opphevet økte markedet markant. En av grunnene kan være at vi nordmenn forsto at det ville være lenge til neste utenlandsferie. Ifølge prognosesenteret økte nemlig antallet av folk som ønsket å kjøpe hytte med hele 70 prosent i mai.

Les mer om heving av hyttekjøp i vår artikkel.

Bilde av boken "reklamasjonsguiden", om feil og mangler etter boligkjøp, av advokat Eirik Teigstad og advokat Claus Listerud

– Nyhetene i media var som om Svartedauden hadde ankommet med fly på Gardermoen. Alle så for seg et dramatisk prisfall i eiendomsmarkedet, sier Carl Christian Mathiesen, sjefanalytiker i Prognosesenteret til Finansavisen.

Han forteller videre at økonomene spådde et tosifret boligprisfall, men at det motsatte skjedde i hyttemarkedet.

En av grunnene til dette kan også være at Norges bank i mars senket styringsrenten jevnt og trutt ned til den nådde 0 prosent. Med lavere renteutgifter fulgte bedre økonomi og bedre vilkår for å sikre seg hytte.

Hvordan oppsto selve hytteforbudet?

Mange nordmenn med pålagt hjemmekontor valgte å gjennomføre dette arbeidet på hytten, Regjeringen ble redd for at dersom mange av de besøkende ble syke av Corona så ville de overbelaste helsevesenet i hyttekommunene.

19 mars oppsto derfor dette hytteforbudet. Det ble med andre ord forbudt å overnatte på hytte og fritidsbolig i annen kommune enn bostedskommunen.

Derfor var det ingen påmeldte visninger på hytter i fjor påske, men da hytteforbudet forsvant økte markedet markant. En av grunnene kan være at vi nordmenn forsto at det ville være lenge til neste utenlandsferie. Ifølge prognosesenteret økte antallet av folk som ønsket å kjøpe hytte med hele 70 prosent i mai. Det kan jo ha vært fordi sommerferien nærmet seg?

Renten på den tiden var i hvert fall lav og til tross for permitteringer var det mange nordmenn med god økonomi.

Slo fjoråret allerede i oktober

Allerede i utgangen av oktober i 2020 ble 2019s rekordsalg passert, og den siste uka i fjor var det tinglyst til sammen 14 365 hytter, 25,4 % mer enn på samme tid året før.

Det var sjøhyttene som har økt mest i popularitet, og det var i 2020 en økning på 26,2 prosent mer enn i 2019.  Hele 14,2 milliarder kroner ble brukt på til sammen 6340 sjøhytter.

2900 fjellhytter ble solgt for en samlet pris på 9 milliarder. Det er 21,3 flere hytter enn fjoråret.

Selv om det er sjøhyttene som er mest populære, så er det fjellhyttene som har økt mest i gjennomsnittspris, som i 2020 ble på 3,06 millioner.

Kjøpt hytte, men har oppdaget mangler

Rull til toppen