Hytteokkupant får ikke lov å bo i den tomme boligen - Eiendomsrett.no®
Hytteokkupant får ikke lov å bo i den tomme boligen

Hytteokkupant får ikke lov å bo i den tomme boligen

Jakob har bodd i den forlatte hytten i halvannet år. Nå kaster kommunen han ut.
Han kommer opprinnelig fra Danmark, men har de siste årene bodd i Norge. Han sverger til en enkel livsstil og ønsker ikke å ha et liv etter «det økonomiske systemets» regler
Han bodde en stund primitivt i en gapahuk ved Åungen, men ble rastløs, skriver Ås Avis.
Vil bo mest mulig minimalistisk
For halvannet år siden fant han derimot et nytt bosted, nemlig en ubebodd hytte i et bratt terreng over Årungen rostasjon.  Han forteller at det er overflod av ressurser i samfunnet, og at det stadig blir bygget nye eiendommer selv med tomme hytter som er fullt beboelig. Han ønsker å leve så mye han kan med uten penger. og mener at den livsstilen vi lever har konsekvenser for både natur og befolkning i andre land. Ved å leve denne livsstiler bidrar han til mindre forbruk og klimautslipp. Dagene i den umoderne hytten har vært en stor opplevelse for han.
– Det har vært fantastisk å bo her og utforske mine egne grenser. Jeg har lært mye om hvor lite vi egentlig trenger for å leve godt. Her i hytta bor jeg uten vann og strøm. Fokuserer vi ikke så mye på det materielle opplever, opplever jeg en tettere kontakt med andre mennesker og naturen. Jeg vil gjerne at folk får øynene opp for hvordan ressursene vi har forvaltes og alt som står ubrukt, forteller hytteokkupanten.
Nå blir han kastet ut
Men nå er hyttelivet ved veis ende. Han har blitt kontaktet av Ås kommunen som krever at han flytter ut. Representantene fortalte at dersom han ikke forlot hytten så var det han sak for politiet. Hytten er nemlig eid av kommunen og regulert til friluftsliv.  Planen nå er pakke sakene sine og flytte inn i seilbåt han pusser opp. Han drømmer om å kanskje dra ut på eventyr på de syv hav.
Ås Avis kontakter boligsjef Grøholt om saken, men han henviser videre til kommunalsjef for teknikk, samfunn og kultur, Nils Erik Pedersen. Pedersen sier til Ås Avis at det er første gang han har vært borti noe likende.
Kommunen ansvarlig om det skjer en ulykke
Kommunalsjefen for samfunn i Ås kommune, Nils Erik Pedersen, forteller at hytten ikke er egnet for beboelsesrom. Den skulle egentlig bli revet, men har så langt bevart i fred. Det er nå en vurdering på hva som skal skje med den. Siden det ikke er prioritert penger nok til forbedre hytten vil den mest sannsynlig bli revet.
– Siden området er regulert til friluftsområdet er det også store begrensninger for hva slags aktivitet som kan foregå der, forteller han videre.
Han begrunner utkastelsen med at kommunen har ansvaret for aktiviteten i bygget. Selv om det er en husokkupant som har tatt seg inn ulovlig så vil de stå ansvarlig om det f.eks begynner å brenne.

– Kommunen har mulighet til å gå til en tvangsfravikelse der namsmannen og politiet kommer inn i bildet. Det er et standard system som slår inn når folk tar seg inn og bor i en bolig de ikke har rett til å bo i, sier Pedersen videre til avisen.

Endringer i avhendingsloven
Rull til toppen