Rena fikk flaggermus i huset - får ikke lov til å fjerne dem - Eiendomsrett.no®
Flaggermus skadedyr

Rena fikk flaggermus i huset – får ikke lov til å fjerne dem

Trodde du flaggermusen hadde skapt nok trøbbel i år? Nå kan dyret hindre flere oppussingsprosjekter.
Rena Aadalen har omtrent 50 flaggermus i huset i Rjukan og trives med sine flyvende samboere, skriver NRK.
Hun er er en av mange som som har opplevd at flaggermus bosetter seg i huset. I motsetning til rotter og andre skadedyr så er det i utgangspunktet ulovlig å fjerne dyrene. Dette byr på diverse vanskeligheter dersom du skal pusse opp.

Flaggermusene var allerede beboere da Aadalen flyttet inn for tretti år siden. Hun forteller til NRK at hun faktisk setter pris på sine nye samboere. De flyvende smådyrene var til god hjelp mot insekter og lagde kun litt bråk ved kveldstid. Avføring på terrassen var den eneste ulempen med flaggermusene inntil i år.

Huset har nemlig en kledning som må skiftes. Det byr på store utfordringer da flaggermusene er vernet av en europeisk avtale. Det er faktisk forbudt å flytte dem dersom de befinner seg fysisk i huset. Arten er utryddingstruet og det er heller ikke lov til å ødelegge flaggermuskolonier.

Endringer i avhendingsloven

Heldigvis hadde Fylkesmannen gode nyheter. Fra september og videre utover høster drar gjerne flaggermusa til andre plasser for gunstigere dvalemuligheter.

Les også: Hva er skjeggkre?

Det åpner opp for huseierne å oppgradere boligen.

Kari Rigstad, biolog ved avdelingen for forskning og utvikling i Pelias, forteller til NRK at Aadelens situasjon ikke er uvanlig.

Hun bekrefter at det er helt i orden å skifte kledning etter at dyrene har flyttet og at de i utgangspunktet ikke gjør noe skade på bygg.

Aadalen forteller til NRK at hun faktisk håper på gjensyn fra flaggermusene etter at boligen er oppgradert, og at hun vurderer å sette opp flaggermuskasser.

Rigstad setter stor pris på denne holdningen.

– Det er mye uvitenhet om flaggermus. Når folk får faktainformasjon om hva flaggermus er, så senker skuldrene seg litt, sier hun til NRK.

Rull til toppen