Derfor bør du leie ut med møbler - Eiendomsrett.no®
Leie ut møblert

Derfor bør du leie ut med møbler

Hva slags fordeler har du ved å leie ut leiligheten med møbler?

Dersom du har en utleieleilighet som er møblert, kan du i visse tilfeller trekke fra utgifter til innkjøp og slitasje i skattemeldingen. Dessverre er det ikke bestandig det lønner seg å ha en ferdig innredet leilighet til utleie.

Det vil nok være lettere å få tak i leietakere, men det er ikke dernest sagt at du kan holde beboerne dine ansvarlige dersom møblene blir ødelagt, skriver huseierne.no.

Dersom du leier ut skattefritt så får du uansett ikke fradrag for utgifter du har til utleie. Møblert utleie lønner seg kun derfor om du har skattepliktige leieinntekter.

Bilde av boken "reklamasjonsguiden", om feil og mangler etter boligkjøp, av advokat Eirik Teigstad og advokat Claus Listerud

Hvem har ansvar for skadde og ødelagte møbler?

Det er leietaker som har ansvar for å vedlikeholde inventar og utstyr i husrommet som ikke er en del av den faste eiendommen. Men vedlikehold og utskiftning er to forskjellige ting.

Må gjenstander som tilhører utleieren skiftes ut, er dette utleieres ansvar hvis man ikke har laget en egen avtale på dette. Hvis eksempelvis sofaen knekker sammen andre dag fordi den er gammel og slitt, er det utleier som må ta denne kostnaden, forteller Øistein Olsen Krokmoen, advokat i Huseierne.

Men saken stiller seg selvsagt annerledes dersom det er leietakers skyld at sofaen blir ødelagt. Da er det vedkommende sitt ansvar å enten reparere skaden eller betale erstatning for skaden hen har påført.

Les også: Alt om fukt og råteskader

En problemstilling blir da hvor mye et møbel skal verdsettes. Mange av møblene kan være eldgamle selv om det nesten ikke er slitasje på de.

– Verdifastsetting av gammelt eller brukt innbo skal gjøres på bakgrunn av antatt salgsverdi. Her kan du for eksempel bruke Finn.no for å sjekke hva du potensielt kunne fått hvis du solgte møblene der, sier Øistein Olsen Krokmoen.

En egen utleieleilighet som leies ut over lang tid gir mulighet til å trekke fra utgifter til møbler.

– Det som koster under 15.000 kroner trekkes fra det året innkjøpet gjøres. Det betyr at hvis du kjøper et nytt kjøkkenbord til 8000 kroner, trekker du fra hele bordet året du kjøper det inn, sier Øistein Olsen Krokmoen.

Advokaten informerer videre om at møbler og innbo som koster 15.000 kroner eller mer, kan saldo avskrives med 20 prosent per år.

Avskrivningen skal føres i post 2.7 i skjemaet RF-1189, skriver huseierne.no.

Skjemaet er integrert i den elektroniske selvangivelsen. Du finner direktelenke til skjemaet hos Skatteetaten her.

I den nye skattemeldingen gjøres fradrag for møbler i posten avskriving innbo under utleieinformasjonen. Se bruksanvisning her!

Rull til toppen