Private boligutviklere leverer et år for sent - Nå har forbrukerne fått nok - Eiendomsrett.no®
Forsinket levering av bolig

Private boligutviklere leverer et år for sent – Nå har forbrukerne fått nok

Det er 17 boliger på Markusløkka ved Nesset på Vinterbro som skulle vært innflytningsklare i løpet av september i år. De blir mest sannsynlig ikke klare før slutten av 2021.

 

Endringer i avhendingsloven

De første uferdige leilighetene på Markusløkka ble solgt allerede i mai 2019.Eierne ble lovet at de var klare for innflytting i løpet av tredje kvartal 2020. Men ingenting har skjedd på det området siden kjøpet, skriver Østlandets Blad.

1.september fikk beboerne beskjed om at forventet innflyttingsdato kunne bli utsatt til fjerde kvartal dette året. Tar man en titt på tomten så er det fortsatt mye urørt vegetasjon og gamle falleferdige bygg der.

Østslandets Blad har kommet i kontakt med flere av boligkjøperne og samtlige bekreftet at det nå var slutt på tålmodigheten.

«Et latterlig prosjekt, useriøst og uprofesjonelt» var flere av tilbakemeldingene fra frustrere kjøpere.

Les også vår artikkel om klagebehandling ovenfor meglere.

I følge lovnaden på kontrakten var estimert innflytting senest september 2020. Da Østlandets blad skrev denne saken 1.september var tomten like urørt som i mai.

Gjentagende utsettelser

Allerede i desember 2019 fikk kjøperne beskjed om at grunnundersøkelsen var ferdig. De fikk også beskjed om at en søknad om igangsettelse ville være ferdig og sendt i løpet av januar 2020, forteller Østlandets Blad.

Det ble også kommunisert at ABC Hus ville bruke cirka seks måneder på å ferdigstille de første boenhetene. Antatt innflytting var nå blitt flyttet til november i år, et kvartal senere enn lovet.

I mars mottok kjøperne beskjed om at grunnmurundersøkelsen ville ta lengre tid på grunn av leirefunn. De fikk også vite at planleggingen av gravearbeidet var startet og skulle trå i kraft før påske.

Men i april i år kom kontrabeskjeden at igangsettelsen ikke hadde kommet lengre enn Ås kommune. I tillegg så hadde ikke kommunen  mottatt søknad om riving av de falleferdige byggene på området.

Først i juli ble rivingstillatelsen mottatt, men igangsettelsen startet ikke før i slutten av august.

Beboerne fikk i starten av september beskjed om at innflyttingsdatoen ville bli i et av de siste kvartalene i 2021.

Rasende kjøpere

Kjøperne ble selvsagt veldig oppgitte over at det nå er snakk om over et års forsinkelse.

» Jeg er rasende forbanna,» var det første som ble sagt etter å ha mottatt informasjonen.

– Det begynner å bli dyrt å leie. Jeg hadde jo forhåpninger om å flytte inn senest i september, forteller en kjøper til Østlandets Blad.

Vedkommende har for lengst solgt tidligere bosted og må leie både leilighet og garasje til møbler.

– Vi har jo fått beskjed om at hvis vi trekker oss, vil vi ikke få tilbake innskuddet vi allerede har betalt. Det varierer fra 200.000 til 350.000 kroner, forteller en annen kjøper til Østlandets Blad.

Hevder at Bustadsoppføringslova vil regulere kompensasjon

Eiendomsmegler Vibeke Haave i Foss & Co Eiendomsmegling hevder at de har gjort så godt de har kunnet, og skjønner at kjøperne reagerer.

– Det er flere elementer som har skapt denne situasjonen. Det er dessverre ikke så lett å si at den eller den er skyld i dette, forteller hun i en epost til Østlandets Blad.

– Vi har fortløpende informert kjøperne så fort vi har fått kjennskap til forsinkelser eller utfordringer.

Videre hevder Haave at de ikke har lovet kjøperne noe som helst og at det kan bli ytterlige forsinkelser. Hun forteller at kjøperne er godt ivaretatt av Bustadoppføringslova som vil regulere en eventuelt kompensasjon.

-Vi har full forståelse for at dette ikke er en situasjon kjøperne setter pris på, og vi gjør alt vi kan for å få løst dette så raskt det lar seg gjøre. Alle de involverte jobber på spreng for å få løst dette prosjektet så fort det lar seg gjøre, svarer hun videre i Eposten.

Les også: Når kan man heve boligkjøp?

Hevder utsatte innflyttinger er en del av bransjen

Hos ABC Hus er de vant med utsettelser og at prosjekter blir flyttet på.

– Alle prosjekter blir flyttet på. Dert er vi veldig vant med. Det er en del av bransjen, sier Sondre Nygaard i ABC Hus til Østlandets Blad. Han legger til at kjøperne i dette tilfelle har vært maks uheldige og at han føler med dem.

I følge de siste estimatene som ble fremlagt i forrige møte vil ABC Hus løfte inn materialene i i februar neste år. Det vil fra det tidpunktet ta opptil syv måneder før boligene står klare.

Rull til toppen