Beboere plages av sjenerende neonlys - Eiendomsrett.no®

Beboere plages av sjenerende neonlys

På sameiet Solheim på Brynet blir beboerne plaget av et element som ikke akkurat er  et lyspunkt i hverdagen.

Apotek1 i Justisbygget på Gamle Bryne Mek har nemlig satt opp en nytt reklameskilt som utskiller et sterkt neonlyset til stor sjenanse for nabolaget, skriver Jærbladet.

Endringer i avhendingsloven

Styreleder i Sameiet, Ivar Terje S0lberg, sendte i desember en klage til kommunen om apotekskiltet. Han hevder i klagen at lyset var både plagsomt og unødvendig, og krever at kommunen skulle skru av lyset i skiltet.

«Dette skiltet kaster et grelt og grønt lys over denne delen av gaten. For oss i Hulda Garborgs veg 9 som har vindu mot gaten, kaster det et grelt blått og grønt lys inn i rommene. Dette må kunne kalles lysforurensning», skriver han i brevet.

Lyset dominerer hele utsikten

Både han og kona er sterkt er hardt rammet av lyset som stråler inn i vinduet. Om morgenen og kvelden er det verst, og det eskalerer når det er regndråper på vinduene.

Solberg forteller at lyset faktisk dominerer hele utsikten. Naboene hans er også enige i at skiltet er forstyrrende og har lest og godkjent klagen til kommunen.

Les om nabotvister etter naboloven.

Arkitekten bak Apotek1s utforming har erkjent at det bare er å søke om å føre opp nye skilt på øst og sørsiden av bygget isteden. I samarbeid med at apoteket skal få nytt inngangsparti så er det montert skilt med ny plassering.

Kommunen skriver tilbake i en E-post til arkitekten at de ikke har gitt lov til å føre opp skilt på fire sider. Det viser seg at lyset heller ikke korresponderer med sentrumsplanens retningslinjer.

Trenger du advokathjelp til en nabotvist?

I følge retningslinjene så skal nemlig ikke skilt og reklameinnredninger føre til støy og sjenerende lys. De må også tilpasses omgivelsene slik at de ikke blir et dominerende element.

Demping ikke tilfredsstillende nok

Arkitekten har formidlet til kommunen at Apotek 1 tilbyr seg å dempe den skiltet, slik at det skal bli mer behagelig.

Dette synes ikke naboene er nok, og de mener at arkitekten ikke presenterer hele situasjonen. Sameiet protesterte første gang allerede for mange år siden, da et annet lysende skilt ble satt ut mot Hulda Garborgs vei, uten at det hadde blitt søkt om først.

Klagene førte den gangen til at lyset ble helt slått av. Solberg presiserer til kommunen at hvis de nå viser til lys i det gamle skiltet så er det helt klart feil.

Lyset har blitt midlertidig dempet inntil kommunen har avklart saken nærmere.

Rull til toppen